2024.07.11.

Hőszivattyú rendszer

A lakásklimatizálás egyik legszélesebb körben elterjedt és legismertebb eleme a légkondicionáló, ám korántsem minősül az egyetlen lakásklimatizálásra alkalmas eszköznek. Létezik ugyanis a klíma berendezéseken kívül egy sokkal egyszerűbb elven működő és sokkal gazdaságosabb rendszer is, mely a hőszivattyú rendszer nevet kapta. Az ellentmondás, ami a hőszivattyút övezi nagyon is kettős természetű. A hőszivattyú rendszereket nem ismeri mindenki, mert nem tartozik a legszélesebb körben használt berendezések közé, valamint felhasználása főleg ipari.

Mielőtt azonban mélyebben kifejtenénk a hőszivattyú rendszerek előnyeit a sztenderd légkondicionáló berendezésekkel szemben, először ismerjük meg, hogy mi is a hőszivattyú, és hogyan működik.

A hőszivattyú egy olyan hűtő-fűtő berendezés, mely az egyik oldalról kivont hőt a másik oldalra szállítja. Tehát az egyik irányba fűt a másik irányba hűt. A legtöbbször ezt osztott levegő-víz hőszivattyúkkal oldják meg, melyek a levegő hőjét elvonva vizet melegítenek, így eljuttatva azt a fűtő rendszerekhez.

Bár a legegyszerűbben működő hőszivattyú rendszerek főleg fűtési célokra alkalmazhatóak hűtés esetén a hőszivattyú képes üzemmódját tekintve fordítottan is működni, ebben az állapotban nem fűteni fogja az otthonunkat, hanem hűteni. Sok előnye mellett ez egy nagyon fontos tulajdonsága, hiszen egy megfelelően kiépített hőszivattyú rendszer segítségével sokat spórolhatunk a klimatizáláson. Az árán azonban sajnos nem fogunk.

A legtöbb klíma természetesen már mind hűtő-mind fűtő funkcióval is bír, ám egy hűtő-fűtő klíma azonban nem olyan fókusszal hűt, vagy fűt, mint egy hőszivattyú rendszer, ami akár az egész lakás hűtését fűtését is magában foglalhatja. A hőszivattyú rendszer ráadásul amellett, hogy teljesen természetesen állítja elő a hőt, még víz melegítésére is kifejezetten jól használható. Egy sztenderd klíma esetében, ami már mind hűtésre, mint fűtésre is használható az alap működési elv mindig a hűtés lesz.

A klíma karbantartása és folyamatos tisztítása ráadásképpen, ha jól akarjuk használni sokkal költségesebb. Egy hőszivattyú rendszer azonban hosszan tartó zökkenőmentes működés mellett akár a teljes lakás fűtéséről vagy hűtéséről is gondoskodhat.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését kattintson ide bővebb információkért, és ismerje meg hőszivattyú rendszereinket itt!

Vélemény, hozzászólás?