2024.07.11.
Mai névnap

Sokak életében fontos jelentőséggel bír a névnap

Gyakran felvetődhet bennünk az a kérdés, hogy éppen milyen névnap van ma?

A dátumok ugyanis annyira gyorsan változnak, hogy alig tudjuk követni a lépést. Néha úgy érezzük, hogy csak pár nap telt el, miközben már egy új hónapot köszönthetünk.

Az évszakok hihetetlen ütemben váltják egymást akárcsak a mai névnap. Megéri tehát listát készítenünk azokról, akiket szeretnénk megköszönteni ez alkalommal. Elég, ha a naptárban bekeretezzük a nevet, vagy esetleg emlékeztető állítható be a mobiltelefonon. Bárhogyan is legyen a lényeg, hogy ragadjuk meg az alkalmat a mai névnap megünneplésére. Kis hazánkban ennek régre nyúló hagyománya van.

Kik nagyobb, míg mások kisebb összejövetellel szokták ünnepelni az alkalmat.

Főként az évszakok váltásához kapcsolódó mai névnap azok, amik mindenki emlékezetében megvannak. Ilyen például az ikonikus Sándor, József, Benedek, vagy éppen a Pongrác, Szervác, Bonifác, de ide sorolható még Katalin vagy György napja.

Minden egyes mai névnap észben tartása nagyon nehéz feladat és nincs erre szükség, hiszen számos módon nyomon követhető az aktuális ünnep. Elég csak a kerdezdmeg.hu oldalra kattintani, ahol azonnal elénk tárul a pontos mai névnap.

Itt még mélyebben elmerülhetünk a nevek kultuszának ismeretében. Olvassunk utána részletesen, hogy milyen módon fejlődött ki a mai névnap kultúrköre és azt a különböző országokban, népcsoportok miként kezelik. Van ugyanis, ahol a mai névnap egyáltalán nem képezi ünneplés tárgyát, míg nálunk olykor hatalmas mulatság veszi kezdetét ennek alkalmával.

Vélemény, hozzászólás?