2024.05.29.

Online nyelvtanulás

Az online nyelvtanulás mítosza egyike a legnagyobb mumusoknak, melyek valaha az oktatási kultúrában megjelentek. Vannak, akik azt mondják, hogy az online nyelvtanulás igen is hasznos és jó buli, megint mások pedig folyamatosan arra panaszkodnak, hogy nincsen interakció köztük és a tanár között.

De kinek van igaza?

Nos az való igaz, hogy egy online angol nyelvtanfolyam tananyag vajmi kevés interakciót kíván. Viszont huszonötször visszatekerve is mindig ugyanazt a magyarázatot kapjuk, amelyből könnyebb megérteni a tanulási sor teljes folyamatát, mint egy élő nyelvóra kapcsán. Azt hiszem az elmúlt fél év jól megmutatta, hogy bizony a közoktatási rendszerünk küzd némi problémával az online oktatások adaptálása kapcsán. Ez is teljesen világos. Mindezektől eltekintve azonban számos olyan hallgatót láttunk mi is pedagógusként, akik autodidakta módon tanultak meg egy nyelvet úgy, hogy soha életükben nem hallgattak meg egy darab nyelvtan órát sem.

Ezt a tétel azt feltételezi, hogy a nyelvtanulás egy kognitív folyamat mely minta alapú. Hallanak a nyelvtanulók egy nyelvi mintát, mely elégszer ismételve egy adott kontextusban a hétköznapi használatba is beleég.

Online nyelvoktató tanfolyamaink egy nagyon fontos alapelvet foglalnak magukba. Mi a nyelvoktato.hu szakemberei, ugyanis hiszünk abban, hogy egy adott nyelvet úgy lehet a legegyszerűbben megtanulni, ha az adott nyelv kognitívan (tudatosan) kerül megértésre és használatra, nem csupán egy memória játék, melyet ideig óráig képesek vagyunk megjegyezni.

A kognitív funkcióink között ugyanis a beszéd és a kommunikáció egy kiemelkedően fontos szerepet tölt be. Minden nyelv rendelkezik a saját értékkészletével, a saját szabályrendszerével és a saját logikájával, melyet meg kell tanulni. Sokan pontosan ezért tartanak az online kurzusoktól. Azt mondják, hogy a tanár mindig tud válaszolni a kérdésekre és interaktív segítséget tud nyújtani.

A nyelvoktato.hu bár interaktív segítséget nem tud adni, ettől függetlenül egy olyan tananyagstruktúrát épített fel, mely az adott nyelv logikai és nem kimondottan strukturális alapjait adja át. A nyelvtant és a szavakat ugyanis bármelyik nyelvkönyv meg tudja tanítani. A logikát azonban nem. A nyelvoktato.hu tehát mindig a legegyszerűbb és legcélirányosabb utat mutatja a tanulásban.

Amennyiben érdeklődik nyelvoktató anyagaink iránt, úgy ide kattintva bővebben is megtekintheti milyen kurzusok állnak rendelkezésére!

Vélemény, hozzászólás?