2024.07.11.

Klímatisztítás

Akik az otthonukban klímát használnak, azok tudják, hogy a rendszeres karbantartás és tisztítás elengedhetetlen. Érdemes évente legalább egy alkalommal elvégezni a klímatisztítást, de állandó üzemeltetés esetén a hűtési és fűtési szezon előtt érdemes egy alap klíma karbantartást és tisztítást végezni, mivel ennek elhanyagolása akár egészségügyi gondokat is okozhatnak.

Egy szakszerű karbantartás és tisztítás nagyjából 30-40 percet vesz igénybe. Ekkor kitisztítják és fertőtlenítik a beltéri egység burkolatát és szűrőbetétjét, majd utána az egyéb részegységeket is. Majd miután ez megvolt a következő feladat a kondenzvíz elvezetése, valamint az esetleges dugulás megszüntetése. Ha a szakemberekkel ezzel is végeztek, következik a szigetelések és a csatlakozók és az elektromos bekötések ellenőrzése, és a fertőtlenített részegységek összeszerelése.

Gáztöltésre abban az esetben lehet szükségünk, ha a szívó és nyomóoldali kötésekkel probléma áll fent, vagy ha esetleg a kompresszor kilyukadt.

Fontos tudni, hogy házilag nem érdemes elvégezni a klímatisztást. A légkondicionáló különböző részegységeit csupán csak szakember tudja oly módon szétszerelni, hogy ne roncsolja azokat. Habár, sokan azt hiszik, hogy a pollenszűrők elmosása felér egy klímatisztítással és fertőtlenítéssel, ez nem igaz. Azok a baktériumok, melyek betegséget okozhatnak, azok a pollenszűrő elmosása után is megtalálhatóak a klíma részegységein.

A beltéri egység tisztítása alatt ellenőrizzük a gázszivárgást, a csőszigetelést, és az elektromos csatlakozókat. Emellett fertőtlenítjük a beltéri egység szűrőbetétjét, a belső levegőjáratokat, a légterelőket és a mókuskerék ventilátorát, valamint sor kerül a leadott hűtőteljesítmény szakszerű mérésére, és a működés közbeni esetleges zajok megszüntetésére.

Vélemény, hozzászólás?