2024.07.11.

Mi az a sövénynövény?

Minden olyan növény, amely alkalmas arra, hogy egybefüggő felületet adjon. A sövénynövény lehet lomblevelű örökzöld, tűlevelű örökzöld, lombhullató növény.

A kertben többféle magasságú sövényt szoktak használni. Telkek, kertek határolására általában minimum két méter magasságig növő fajokat. A kerten belüli terek tagolására, elválasztására az 1-1,5 m magasságig növő fajtákat. A virágágyások, térburkolatok, kerti utak mellé, hogy ezeknek a formáját vonalvezetését kiemelje a 0,5-1 m magasságig terjedő fajtákat ültetik.

A sövénynövény ültetésénél tartsuk be az ajánlott ültetési távolságokat. Figyeljünk arra, hogy ahová ültetni szeretnék, ott a föld jó minőségű legyen. Amennyiben nem megfelelő a talaj, túl köves, kötött, homokos akkor azt javítsuk fel azt, vagy ha szükséges, akkor végezzünk talajcserét.  Kötött talaj esetén lazítsuk, homokos talajnál adjunk hozzá szerves trágyát. Túl köves talaj esetén érdemes egyből talajcserét csinálni. Válasszunk a fajtának megfelelő ph értékű talajt, a megfelelő közeg és annak tápanyagtartalma kiemelten fontos a növények számára hiszen abban fog fejlődni és így lesznek szépek és egészségesek. A másik nagyon fontos dolog a megfelelő gondozás, öntözés, tápanyag utánpótlás, növényvédelem és a nyírott sövények esetében a nyírás.

A növény választásánál tartsuk azt is szem előtt, hogy a növényeket több éven át kell gondozni, ezért ha nincs annyi időnk rá vagy nem akarunk sok időt rászánni, akkor kevésbé gondozás igénylő fajtát válasszunk

Vélemény, hozzászólás?