2024.06.16.

Menedzsment audit

A menedzsment audit tiszta képet ad a vezetőség kvalitásairól, kompetenciáiról, fejlődési szükségleteiről és interperszonális képességeiről. Emellett a vizsgálati módszer meghatározza az auditban részt vevő munkatársak egyéni jellemzését, valamint átláthatóbbá teszi a vállalati struktúrát, a munkafolyamatokat és a cégen belüli kommunikációs csatornákat.

A menedzsment audit elsősorban, felvásárlások, fúziók, átszervezések, létszám leépítések és változásmenedzsment alkalmával lehet különösen előnyös.

A vizsgálat során a tanácsadók először elemzik a cég jelenlegi helyzetét, majd megvitatják a Megbízóval, hogy milyen viselkedésformák illetve kompetenciák lennének ideálisak adott munkakörökben. Ezt követően a vizsgálatban részt vevőkkel megbeszélik az audit lépéseit, annak célját és előnyeit.

A menedzsment audit ún. workshop formájában történik, melynek keretében elemzik a munkatársak feladatkörét és a hasonló munkakörben dolgozók viselkedésformáinak teljesítményükre gyakorolt hatásait. Ennek alapján kerül meghatározásra azon szükséges képességek, készségek és ismeretek köre, melyek feltétlenül szükségesek adott feladatkörök magas szintű betöltésére.

A menedzsment audit részei

Pszichometriai teszt Egyszerű és lényegretörő személyiségteszt, mely a későbbi személyes interjúk alapját adja.
Személyes interjú A tanácsadóval történő beszélgetés, melynek célja, hogy megvizsgálja vajon az interjúztatott munkatárs tudása, képessége és értékrendje mennyiben egyezik a Megbízó elvárásaival.
Értékelő központ Az auditban résztvevők csoportos értékelése megadott szempontok alapján. Az értékelést a Megbízó és a tanácsadó cég közösen végzi el.
Visszajelzés Az előzetes meghallgatások eredményeinek megbeszélése az auditban résztvevőkkel.
Riport-javaslatok A menedzsment részére összeállított írásos beszámoló, mely tartalmazza az auditban részt vevő munkatársak egyéni jellemzését és javaslatokat tesz a szükséges lépésekre.
Összefoglaló Szóbeli összefoglaló, mely kiterjed az audit minden egyes fázisára, a vizsgálati eredményekre és javaslatokra.

Vélemény, hozzászólás?