2024.07.11.

Ezüst ékszerek tárolása: a 3+1 legtutibb módszer!

Bár az ezüst ékszer örök érték, az idő vas- (pontosabban kén-)foga őt is kóstolgatja. Egykoron vásárolt gyönyörűen fénylő ékeink pár év múlva csak árnyékaik egykori ragyogásuknak. Szerencsére széles a tisztító praktikák tárháza, melyekkel orvosolhatjuk a problémát! Mint általában az életben, itt is a megelőzés lenne az igazi megoldás. Vagyis a helyes tárolás és rendszeres ápolás. Mi ennek a módja, menete ezüst ékszerek esetén? Megmutatjuk lépésről lépésre!

Megfelelő tárolás

Bár ezüst ékszereinket elsősorban magunkon viseljük, az ízléses, nem eltúlzott eklektikus megjelenés érdekében, érdemes nem az összeset, egyszerre magunkra aggatni.

A szabadnapos darabokat valahol tárolni kell. Alkalmas erre az íróasztalunk, a konyhapult, sőt a könyvespolcunk is, de ne csodálkozzunk, ha egy héten belül elkallódnak, illetve gyorsan elvesztik fényüket, esetleg elszakadnak, sérülnek.

Az ezüst ékszerek értéket képviselnek, ezért kezeljük őket ehhez méltóan!

A megfelelő tárolás több célt is szolgál:

  • Védelem az elszíneződés ellen
  • Megelőzi a sérülést, összegabalyodást
  • Garantálja, hogy megtaláljuk azokat

Ha pedig rátaláltunk a megfelelő tárolóedényre, akkor azt már tehetjük olyan helyre, ahol praktikusan hozzáférhetünk. Különben csak azt érjük el, hogy a hét végére az ékszerdobozban 1 pár fülbevaló lesz csak; a többiek szanaszét a lakásban.

Miért szineződik el ezüst ékszerünk?

Az ezüst nemesfém tulajdonsága ellenére, nem tud ellenállni minden kemikáliának. A kén kifejezetten erős hatással van rá: reakciójuk eredménye az ezüst-szulfid réteg, mely kedvenc ékszereink sötét elszíneződését okozza.

Hogyan kerül kén az ezüst közelébe?

Sajnos a növekvő kipufogógáz-mennyiség miatt egyre növekszik a levegő kéntartalma. Ebből adódóan már az utcán hordott ékszereink is ki vannak téve a kénnel való reakciónak.

Mivel a levegő kéntartalma nem marad kint udvarisan az utcán, így a szellőztetéssel bekerül lakásunkba is, ahol a többi ezüst tárgyat is (teáskészlet, evőeszköz-készlet) megtámadhatja.

A kén ezen túlmenően olyan rejtett forrásokból is  kapcsolatba kerülhet ékszereinkkel, mint a kozmetikai tisztálkodószerek. Gyakran nem naponta váltunk fülbevalót, így kén- (szulfi-/szulfát-)tartalmú piperéink rossz hatással lehetnek rájuk.

Uszoda, sportpálya: Ezüstmentes övezet!

Az uszodák, elsősorban, ahol termálvizes medence is van, annak kéntartalmával  nyílt támadás ezüst ékszereink ellen! Ha tudjuk, hogy ilyen helyre megyünk, lehetőség szerint hagyjuk otthon ezüstjeinket. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor tegyünk el magunkkal egy kis dobozkát, vagy tasakot azok tárolására. A csobbanás előtt azonban mindenképp vegyük le őket!

Sportolásnál az ékszer viselése eleve veszélyes, és kifejezetten nem ajánlott. A sérülésveszély mellett a savas kémhatású izzadságunk is könnyen kikezdheti ezüst ékeinket.

“Mit tehetnék érted?”

A kén teljes kivonása a levegőből nem a mi feladatunk!

A szellőztetés mellőzése hosszútávon nem kifizetődő.

Ha mindenünket, ami ezüst becsomagolva eldugjuk a fiók mélyére, akkor értelmüket vesztik.

Alkalmazzunk kompromisszumos megoldást!

1. Vitrin

Ezüst tárgyainkat (kávéskészlet, váza, szobrocska) tároljuk vitrinben! Így nem tesszük ki közvetlenül levegőnek, mégis gyönyörködhetünk bennük. Töröljük át őket rendszeresen ezüsttisztító kendővel, vagy ilyen folyadékkal átitatott ruhával.

2. Rendszeres használat

Minél rendszeresebben váltogatjuk ékszereinket, annál lassabban alakul ki rajtuk a sötét ezüst-szulfid réteg. A gyakori használattal a kezdetleges rétegek könnyen lekopnak az ékszer felületéről

3. Ékszerdoboz

Nem csak a hercegnőknek érdemes ékszerdobozt használni. Bár önmagukban is nagyon mutatósak ezek a tárgyak, ékszereink védelmének fontos zálogai is.

+1  Ápolás

A megfelelő tárolás mellett az ápolás is a prevenció része. Az ékszer nem fog elhervadni, se nyávogni, de ugatni sem. Csendben befeketedik szomorúságában. Elejét vehetjük ennek, ha legalább félévente szódabikarbonátos-sós forróvízben megáztatjuk ezüstjeinket! Figyelem! Bármely gyöngyöt, drágakövet is tartalmazó ékszer esetén kerüljük a fürdetést, mert a díszítő ék kieséséhez vezethet! Helyette az elkészített tisztítóvízzel töröljük át ékszereinket!

Egyszerű, megvalósítható és hatásos! Apróságok, melyekkel megőrizhetjük ékszereink, dísztárgyaink ragyogását, hogy minél tovább gyönyörködhessünk mi is bennük! Áldozzunk rájuk ennyi fáradságot! Ragyogásukkal viszonozni fogják!

Vélemény, hozzászólás?