2024.07.11.
alufelnik

Az alufelnik előnye a lemezfelnivel szemben

Az abroncsokat szerelhetjük acél- vagy könnyűfém felnire. Az egyedi formatervezésnek, a minták és színek széles választékának köszönhetően a gépkocsivezetők gyakrabban döntenek az utóbbi mellett. Ugyanis e jól megválasztott alufelni stílusossá varázsolja és egyedi megjelenést kölcsönöz autónak.

Az alufelnik kevésbé deformálódnak, ez az előnyük az alumínium rugalmasságában rejlik. Ezenkívül a kiváló hőelvezetéssel rendelkező ötvözetnek köszönhető az is, hogy a fékeket segíti az optimális fékezési erő megőrzésében, ezzel pozitívan hat a fékek élettartamára is.

Az alufelnik további előnye, hogy képesek nagymértékben csökkenteni a kerék kibillenését a kanyarban. A meghatározó paramétereik: az átmérő és a szélesség, az osztókör, az ET szám és a középfurat. Ezek ismeretében már könnyebben eligazodhatunk a webáruházak széles kínálatában.

Az alufelnik választhatók fekete, grafit és ezüst színárnyalatban, sőt, kínálnak offroad, krómozott és kovácsolt felniket is. A számunkra megfelelő alufelnik tehát nemcsak a biztonságot szolgálják, hanem növelik a mindennapos utazások komfortját is.

Kiváló minőségű Opel Astra J alufelni

Ahhoz, hogy egy felni hosszú élettartamú legyen, érdemes rendszeresen karbantartani. Ha esetleg repedést, kopást, padkázás okozta sérülést találunk rajta, ajánlott mielőbb megjavíttatni. A sérülések minimalizálása érdekében ajánlott a könnyűfém felnikre nyári gumiszettet szereltetni. Télen ugyanis a jég kárt tehet a felnikben, a sós latyak pedig kikezdheti a fényezést.

Sérülés esetén a javításuk jóval drágább, mint a lemezfelnié. Az alufelni belsejébe könnyebben belefagy a hó, ami kiegyensúlyozatlansághoz vezethet, ez pedig rázni fogja az autót. Az Opel Astra J alufelni széles választékban megtalálható a webáruházban.

Ha új felniket szeretnénk vásárolni, a keresést a keréktárcsa paramétereinek beírása helyett úgy is végezhetjük, hogy az autó típusának kiválasztása után beírjuk az autó modelljét és az évjáratot, végül pedig, hogy hány colos legyen az alufelni. Fontos, hogy új felni vásárlásakor a méretben hozzá illő gumiabroncsokat szereljük fel, ugyanis a nem megfelelő méretű felni-abroncs párosítás balesetveszélyes lehet.

Léteznek felnivédő peremes gumiabroncsok is, ezek a járdaszegély vagy a törmelékbecsapódások által okozott karcolásokat hivatottak korlátozni, továbbá a kerékpántok megóvásához alkalmazhatunk felnivédő karimát is. Szakértők szerint az Opel Astra J alufelni is inkább nyári használatú legyen, bár kifejlesztettek olyan speciális alufelnit is, ami a vastagabb lakkborításnak köszönhetően jobban bírja a téli időjárás szélsőségeit.

Vélemény, hozzászólás?