2024.06.16.

A XXI. század legnépszerűbb trendje – a környezetbarát termékek. Tényleg léteznek környezetbarát tisztítószerek?

A környezettudatos életmód és vásárlási szokások kialakítása egyre népszerűbbek lettek a századforduló után. Napjainkban tulajdonképpen már mindenből lehet bio változatot is venni, és minden termék csomagolása újra hasznosítható. Nem kivétel ez alól a tisztítószerek piaca sem – minden hagyományos termékre van olyan alternatíva, ami biológiailag lebomló és lehetőleg természetes alapanyagokból készülő, biotermék.

A gyakorlatban mit érdemes tudni a környezetbarát tisztítószerekről?

A tisztítószerek piaca sajnos nem az átlátható és megbízható gyakorlatokról ismert. A legtöbb gyártó és forgalmazó célja nem a teljesen szabályos működés, hanem a maximális profit. Emiatt megjelentek (és sajnos hírverést is kaptak) azok a fajta környezetbarát tisztítószerek, amik maximum a csomagolásukon szereplő felirat alapján voltak azok, egyébként a már meglévő termékét csomagolták újra a forgalmazók.

A valódi környezetbarát tisztítószerek legfontosabb tulajdonsága, hogy kizárólag biológiailag minél rövidebb idő alatt lebomló összetevőkből készül. Ez nem azt jelenti, hogy csak természetes eredetű hatóanyagok vannak benne – legalábbis köznapi értelemben. Ha ipari hatásfokot szeretnénk elérni a fürdőszoba tisztításakor, nem lehet kizárólag kókuszolajjal meg citromlével takarítani. Viszont az ijesztő nevű nátrium-hipoklorit, ami az egyik legnépszerűbb összetevő ezekben a termékekben lényegében konyhasó és víz elektromossággal szétválasztott vizes oldata. Teljesen bőrbarát, maximum 30 napon belül lebomlik a környezetben (van olyan változat is, ami 5 percen belül) és ezáltal nem károsít semmilyen felületet.

A valódi környezetbarát tisztítószerek mind olyanok, mint a fent ismertetett nátrium-hipoklorit. Semmi nem indokolja, hogy akár tízszer magasabb áron értékesítsék, mint a hagyományos társaikat. Viszont, amire érdemes oda figyelni, az a csomagolás. Akkor igazán környezettudatos a termék, ha az is szelektíven visszaváltható, lebomló vagy esetleg a forgalmazónál/gyártónál visszaváltható. Ezzel tudjuk ténylegesen minimalizálni az ökolábnyomunk, és tudatosan olyan lehetőséget választani a lakás tisztántartására, hogy az akár a család legkisebb tagjainak se árthasson.

Vélemény, hozzászólás?