2024.04.14.

5 tuti tipp, hogy rendben tudd tartani az otthonodat

Olyan egyszerű dolognak tűnik a rendrakás, valamint a rend megtartása, és mégis olyan sokan küzdenek vele! Pláne igaz ez akkor, ha nem csak felnőttek élnek a lakásban, hanem egy-két gyerkőc is van, akik előszeretettel pakolnak szét.

Ha nálatok is folyamatosan eluralkodik a káosz, minden igyekezet ellenére, talán hasznosak lehetnek az alábbi tippek, amik a rendezett otthon elérésében hivatottak segíteni:

  • Automatizáld, amit lehet! Szuper háztartási gépek vannak, amik ma már rengeteg munkát kivesznek a kezedből, ezzel sok időt megspórolva. A mosógép már mindenhol alap, de a mosogatógép, a szárítógép, a robotporszívó még mindig nincs annyira elterjedve, amennyire hasznos lehet elfoglalt emberek háztartásában. Ha nem kell napi fél órát a mosogató fölött állnod, rengeteg más dologra marad időd. Ha nem teregetsz, hanem géppel szárítasz, a ruhaszárítót sem kell kerülgetned a lakásban, a robotporszívó előnye pedig egyértelmű: akár akkor is mehet, mikor nem vagy otthon, így a porszívózást teljesen kiiktathatod a hétköznapjaidból. Szuper háztartási gépeket szerezhetsz be az Alza oldalán!
  • Ne várd meg, míg eluralkodik a káosz! Legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy amíg csak egy kisebb rendetlenség van, addig nem foglalkoznak vele, mert „ennyi belefér”. Csakhogy a kis rendetlenségből pillanatok alatt lesz őskáosz, ami viszont már vállalhatatlan, és sokkal nagyobb munka úrrá lenni rajta.
  • Mindennek legyen helye! Az a baj azzal, ha csak úgy a komódra teszel valamit, vagy az asztalra, hogy az a „valami” folyamatosan kallódni fog a lakásban, vándorol ide-oda, mert mindig útban van, ezért mindig odébb rakja valaki. Ha sok ilyen tárgyatok van, borítékolható a rendetlen összkép. Szerezz be tárolókat, és mindennek legyen meg a maga helye!
  • Ne felejtsd ott! Ne hagyd a tányért az asztalon, ha végeztél az evéssel, ne hagyd kint a mosatlan edényt „majd később megcsinálom” jelszóval! Mindent rögtön pakolj el, amikor már nem kell. Egyrészt, így nem kell nagy rendrakásokra áldozni az időt, másrészt, nem is fog feltűnni, hogy pakolsz, mert ezek a mozdulatok beépülnek. Ugyanerre szoktasd rá a család minden tagját!
  • Szelektálj! Van róla fogalmad, mennyi fölösleges lomot tartogatsz? Szinte mindenkinek túl sok cucca van, amiket nem is használ, csak ide-oda rakosgat, de sajnál kidobni. Szabadulj meg ezektől kíméletlenül: üdítő lesz, hogy mennyi hely szabadul fel, és milyen gyorsan megszűnik a zsúfoltság.

A rendezett otthon rajtad múlik. Tegyél érte!

Vélemény, hozzászólás?