2024.05.28.

Háztartásunk elengedhetetlen készüléke: a mosógép

Egyre többféle variáns mozog a piacon mosógépek terén. Van elöltöltős, felültöltős, beépített szárítóval rendelkező és így tovább. Felmerülhet a kérdés, hogy mire is van pontosan szükségünk? Ennek letisztázásához több dolgon kell átrágni magunkat. Segítünk, hogy mindenki a számára ideális modellt válassza.

Árkategória

Talán az egyik legfontosabb dolog, amit muszáj tisztáznunk. A megfelelő mosógép megtalálásához itt érdemes kezdenünk. Mennyi pénzt szeretnénk rákölteni? Azok, akik nagyon pénzszűkében vannak, és gyorsan új gépre van szükségük, már fillérekért találhatnak mini darabokat is. Ezek egyszerű, felültöltős, centrifugás darabok, amelyek jóval kisebbek a normál mosógépeknél. Többnyire csak 1-2 pulóver meg egy nadrág mosható bennük egyszerre, szóval maximum egy öltözet ruha. Ám nagyszerű segítséget jelenthet kollégisták számára, vagy vészhelyzeti pótléknak. Ezeknél jóval drágább darabok, amiket odahaza megszokhattunk a normálméretű mosógépek. Van belőlük elöltöltős vagy felültöltős változat, ám ezek már ugyanazt a teljesítményt és árat jelentik. Ezek azok a darabok, amik egy normál mosógép áráért kaphatók a piacon. Viszont akadnak ennél is drágább modellek, az úgynevezett kombinált mosógépek. Ezekben beépített szárító is található, ami azt jelenti, hogy a mosás után egyszerűen csak berakhatjuk a ruhát a szekrénybe. Ezt persze meg kell fizetni.

Helyigény

Azok, akik kisebb lakásban laknak, nagyot szakíthatnak a felültöltős modellekkel. Teljesítményük és áruk ugyanis a hagyományos modellekével mozog egy szinten, ám a helyigényük nem. Ha igényt tartunk viszont szárítógépre, akkor is érdemes elmerengni lakásunk alapterületének méretén. Egy hagyományos modell lehet, hogy még kényelmesen elfér odabent. Viszont a szárítógépnek már nem marad így elég hely. Ilyen esetben a kombinált darabok nyújtják számunkra a megoldást.

Teljesítmény: kapacitás, funkciók, fogyasztás

A megfelelő árkategória és méret után ideje ezt is számba vennünk. Mennyi ruhát akarunk mosni? Milyen mosási funkciókra tartunk igényt? Hajlandóak vagyunk-e többet fizetni a gépért, hogy alacsonyabb legyen a villanyszámla? Ezek ismeretében, minden számba vetve érdemes csak nekiindulnunk a vásárlásnak.

Vélemény, hozzászólás?